tisdag 20 juli 2010

Zoologi.

Idag tänker jag ta med er på en expedition i djurens värld. Jag är nämligen intresserad av djur och vad dom gör och så. Följ mig genom havreåkern här så kommer vi till djurrika trakter!
Se där! Omedelbums siktar vi ett djur! En Nisse och hans husse dyker plötsligt upp på skogsvägen!
Nissar är trevliga djur. Vänliga, intelligenta och busiga. Ja, ganska lika mig själv faktiskt!
Nissen visar ett typiskt beteende: gyttjebad. Jag vill gärna studera djur närgående så jag provar också på. Inte dumt alls, faktiskt!
Vi lämnar Nissen i skogen. Nästa art vi stöter på är hönor och tuppar. Såna flaxar väldans när man vill titta närmare på dom, och så låter dom en hel del. Jag börjar tänka på min förlorade pip-tupp, blir nedstämd och går därifrån innan tårarna kommer.
Bakom nästa krök står en hel drös med djur att studera. Får och lamm som bräker och bräker. Dom är inte så intelligenta för dom har ullkläder på mitt i smällheta sommaren. Man forskar på det, men jag har läst att man tror att dom saknar hjärnor, eller bara har en liten en. Var sin.
Kolla, en liten häst! Dom har hjärnor, ganska stora. Precis som Nissar är dom snälla, intelligenta djur. Busa kan dom också, fast inte hela tiden. Dom har många flugor och bromsar runt sig. Och ibland står dom och sover utan att ramla omkull.
Här var det kaniner! Något som är utmärkande för arten är att dom har svårt att stå still när man vill titta nära på dom. Det är ett attans skuttande och hoppande. Jag vet inte hur mycket hjärna dom har för jag blir inte klok på dom.
Nu har jag hållt så långt föredrag för er, så nu tar jag en drick-paus. Ni får dricka efter mig om ni också blev törstiga av att få veta så mycket om djur.
Ja, då var expeditionen slut. Tack för att ni följde med och lyssnade på mig. Hoppas att ni lärt er något nytt idag och att ni kanske också får ett brinnade intresse för djur. Jag tar samma väg tillbaka hem. Jag vet inte var er buss står, den får ni spåra upp. Nu är jag trött!
Jag ville ju inte att dom skulle se att jag blev shamponerad så gyttjan försvann, och att jag sen fick vara bandhund medan jag torkade, bara för jag helst ville torka mig med rabattrull! Då kanske min auktoritet hade undergrävts.

7 kommentarer:

Eva sa...

Nej då, gubben! Inte tar lite schampoo bort nå'n autoritet inte. (Möjligen ovisheten i att vilja rabattrulla efter bad...Trodde du matte skulle gilla det??)
Du o Kasper skulle gillat varandra - han kunde hålla långa föredrag om möss!!

Katarina sa...

Du har tur du som har så många djur i närheten!

Sigge sa...

FEL om hästarna!!!!!!!
Det är hundätande monster!
Hela deras liv går ut på att hitta oskyldiga hundar att sätta sina monstertänder i.
Får däremot är trevliga djur.
Men hur kunde du hitta gytja nu?
Jag letar och letar men allt är torrt och ännu torrare

Älsa o Ästher sa...

Vilken rolig promenad du tog oss med på=) tack för det, den där vägen genom havreåkern såg väldigt mysig ut, vi har också många djur på våra promenad vägar, vi kanske härmar dej nån dag och fotar dom vi möter på vår väg:)
Ha det så bra nu!

Elba sa...

Tack för en mycket lärorik och underhållande lektion Rudi! Vi är nu MYCKET klokare när det gäller alla djuran. Här hemma träffar jag inte så många, men OM jag träffar nå't så brukar jag testa om det går att stöta dom... Matte tycker ganska ofta att det är jättonödigt att jag gör så. Är det verkligen det?

Madde o Teddy sa...

Vilken härlig promenad och så mycket djur att titta på. / Madde

Malte och Snoken sa...

vilken trevlig liten expedition! du borde nästan haft en safarihatt på!
Men va tråkigt med din piptupp! Vi blir ledsna å dina vägnar!!
piptuppiga pussar