lördag 13 april 2013

Dirigerad.

Det ösregnade i morse, då fick vi den passande idén att åka på skogskurs! Jag skulle äntligen få lära mig retrieverapportering! Jag hade redan bestämt att jag skulle apportera Nässla, för hon är en snygg retriever som jag gillar skarpt. Fast Nässla var sjuk så då kom hennes matte med en knippe dummys i stället. Inte riktigt samma sak.
Dummysar, en hel bukett!
Vi gick in i regnskogen och slog läger där. Först hade vi teori, det blev lite långtråkigt. Fast jag hade en filt att ligga på om jag ville.
Kurskompisen. Ganska olik en retriever hon också. Essi heter hon och vi tränar rally tillsammans så hon var ingen överraskning. Först skulle vi lära oss markera. Plättlätt för en kille som jag som markerar hela tiden och överallt. Men då sa Nässlamatten att vi skulle markera dummys som ramlade ner från himlen. Det var kul för först kvackade hon. Då skulle jag göra nåt som heter passpå och inte kolla på matten.
Sen började dom tuta i visselpipor! När matten pep många korta pip skulle jag springa fortast möjligt till henne och när hon pep ett långt pip skulle jag stanna, så det var ju lite annorlunda.
Fikarast stod det på schemat sen. Då åt matten och jag äggmacka. För det ska man göra i skogen. När mackorna var slukade började dom dirigera. Det betyder att det stod en skål med en kycklinghjärtebit i en bra bit bort i terrängen. Och så skulle man vänta tills matten gått ner på huk bredvid, pekat med hela friska armen mot skålen och hojtat "JAPP" i örat på en. DÅ skulle man börna iväg och förse sig! Jordens roligaste! Om två veckor ska vi träffas igen och lära oss ännu mer om hur man apporterar retrievers, Essi och jag. 
Och nu över till något helt annat. Det finns en rallyskylt som heter 407. Den har jag inte börjat med än för den är i mästarklassen. Men så läste jag på om hur man ska göra och så gjorde jag så, och då blev matten attans förvånad att jag bara kunde utan att träna först. "Stå framför - backa" heter skylten så då gjorde jag det.


P.S: Jag har klippt klorna sen dess.

17 kommentarer:

Linn sa...

Ja men tur matte tog med dummysar idag istället, jag var alldels hostig i morse och du måste ju hålla dig frisk! Och sen har jag hört rykten om att du inte kan bära så tungt och även om jag är näpen så skulle du nog inte klara av mig ;)

Bra att du förde lite anteckningar så inte din matte glömmer bort allt sen när hon har roat sig i en vecka. Världens roligaste träning ju!

Virituella (smittfria) nospussar från Nässla!

Anonym sa...

"Jag hade redan bestämt att jag skulle apportera Nässla"
*skrattar ihjäl mig*

(Pytte-Humlehunden har faktiskt blivit apporterad av en stor retriever en gång. Fast det tyckte inte jag var särskilt jättebra. Inte Humlehunden heller.Fast efteråt, eftersom allt slutade bra, kan man skratta lite åt det.)

Sue & Essi sa...

Visst var det kul, med helt nya grejer som matte ville jag skulle göra! Det där med visselpipan var dock en konstig sak, gällde den mig? Förstod ju det när jag såg att matte samtidigt gjorde handtecken vi använt förr, men det ska vi visst träna mer på.... :-) /Essi

Eva sa...

Här är en till som skrattar gott åt din Nässla-apporteringslust!
(Ska vi komma med Penny o Tilly kanske? De tollardamerna är ju också retrievers. Fast nej - de är tokiga i dummies så då kan det nog bli lite dumt.)
Härlig dag verkar ni haft! Trots regnskog och så. Äggmackor fixar ju allt liksom:)

Vi i Kasperian sa...

Hehe, vad allt kan dom inte hitta på, tvåbeningarna... långa pip och korta pip... väldigt schysst av dig att ställa upp på allt, tycker jag. :) Trots att du blev lurad på Nässlaapportering!

Eva sa...

PS
Filmen kunde jag se nu först.
Din min där på slutet säger ju allt: "Men matte! Skulle detta va' svårt eller? Vad gör din haka på golvet?"
PUSS!

Ludde sa...

Såna där kurser skulle jag också vilja gå på. Vem vill inte apportera retrievertjejer? Och äta äggmackor? Fast jag tror inte att hussen skulle fatta alla dom där japparna och visslingarna och pipen förstås. Jag måste säga att dina backningar är suveräna... Kramis!

Grabbarna boys sa...

Sådana där dummisar brukar vi konka på när vi är ute på promenad....vi har en som vi får turas om att bära. Den som får äran att bära är helt klart BÄST för just för den stunden.
Matten tränade mycket apportering och dirigering med Athos, vår goa goldenkompis så här hemma finns oxå en stor bukett av dummisar!!
Kanske vi ska be henne plocka fram lite fler sådana.
Vov från grabbarna boys!

Storolillnosarna sa...

Va?!!! En retrieverapporteringskurs - utan retrievers?!!! Å så skulle man inte apportera dom, utan några konstiga dumma dummies, som inte ens är ett dugg lika retrieverhundar, speciellt inte tikar. Och markera o markera är vissts heller inte samma sak... Märkligt? Vi jyckar fattar ingenting - förutom det där att "börna iväg" till kycklinghjärtagodisskålen, förstås. Mums, va kul det låter!!!

Men vår matte är lite nyfiken på vad som eg är skillnaden mellan spanieljaktkurs o retrieverapporteringskurs (ja, förutom att en ESS även ska stöta upp fågelfäet), så hon väntar med spänning att få höra om nästa kurstillfälle.

Du är ju en naturbegåvning när det gäller att backa. Så fint!!
(och så fnissade vår matte högt åt kloklipparPS:et).

PS. När Pingu gick sin spanieljaktkurs, så fick vi höra (i dubbel bemärkelse) att vi hade en retrievervisselpipa - inte en spanieldito. De såg PRECIS likadana ut, förutom nån siffra fel på undersidan (o så lät vår pipa högre än de andras, och det är väl bra, så man hör den O-R-D-E-N-T-L-I-G-T. Äsch, pip som pip. DS.

Unknown sa...

Låter underbart att vara i skogen med vädertålig hund, äggmackor och träningskopisar...

Ulf sa...

Du är fenomenal på att göra sånt där som dom säger till dig att göra. Bara att konstatera.
Nelson

Emma o Malte sa...

Alltså vi är så impade av dig och din matte, Rudi! Du skulle bara veta! Ni hittar verkligen på attans massa skoj hela tiden! Matte hon önskar att hon varit lika duktig och kunde ta med mig på såna kurser!

Sandra sa...

Du är ju världsbäst!!!!!

Wille sa...

Så du trodde jag hade slutat blogga va ?? Nä nä, men ibland tar mattar lååång tid på sig mellan inläggen !
Vet du jag har varit på en inofficiell Rallylydnadstävling för någon vecka sedan, näe bara nybörjarklass. En är ju ingen fena på Rallylydnad ännu. Jag fick inte massor av poäng, men matte var nöjd för det var första gången vi var ute på tävling i år.
Idag har vi varit på Rallylydnadskurs, men då var det Lothus som skulle träna. Efter att kursen var slut tog matte med mig också in bland skyltarna, och naturligtvis visste jag hur man skulle göra, men det luktar ju rätt spännande på marken också, så matte fick jobba lite för att få mitt intresse. Ser att du har tävlat du med. Vad skoj.

Hanna aka Lilla My sa...

Så snyggt du backar Rudi!

Nospussar från Tila

Lizziemattenonline ... sa...

Nu du Rudi har jag lyckats med nåt som du aldrig ens varit i närheten av :-)) Nyfiken va *s* !?!?

Jag har blivt diskad / underkänd på min debut i rallylydnad på en sk inoffare på hemmaklubben :-)) Det du !!

Jag bara gjorde ett skutt rakt upp på matte efter den där backaskylten *fniss* och då tappade matte både fattning och koppel ...

Förresten så testade matte en gång att säga backa när hon skulle backa och jag skulle följa efter henne nos mot nos ... fast när hon sa backa så backade både hon och jag .. fast åt varsitt håll förstås :-))

Massa nozpuzzar från ett av dina ESS i förskingringen <3 <3 <3

Lizzie sa...

Hmpf ... det skulle vara Lizzieonline som underskrift och inte min matte ...

Attans tyrckfelznizse !!